Thereza Cristina Lonzetti Bargut

Nutricionista formada pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro e Mestre pela mesma instituição. É Doutora em Ciências pelo programa de pós graduação em Biologia Humana e Experimental, na UERJ, tendo sido bolsista de pós-doutorado no Laboratório de Morfometria, Metabolismo e Doença Cardiovascular (UERJ). Tem experiência na área de Nutrição Experimental, atuando nos seguintes temas: óleo de peixe, ácidos graxos poli-insaturados n-3, óleos dietéticos, síndrome metabólica, obesidade, tecido adiposo marrom, termogênese, tecido adiposo branco e programação metabólica. Atualmente, é Professora Adjunta da disciplina de Anatomia Humana no Departamento de Ciências Básicas, no Instituto de Saúde de Nova Friburgo da Universidade Federal Fluminense (UFF).

É da imprensa e quer entrar em contato? Fale com a Assessoria de Imprensa da UFF

Publicações

Revista: BIO-PROTOCOL
Título Anoordem crescente doi Idioma
Oral Fat Tolerance Test in Male and Female C57Bl/6 Mice 2021 10.21769/bioprotoc.4062 Inglês
Revista: LIFE SCIENCES
Título Anoordem crescente doi Idioma
Effects of short-term high-intensity interval and continuous exercise training on body composition and cardiac function in obese sarcopenic rats 2020 10.1016/j.lfs.2020.117920 Inglês
Revista: JOURNAL OF NUTRITIONAL BIOCHEMISTRY
Título Anoordem crescente doi Idioma
Browning is activated in the subcutaneous white adipose tissue of mice metabolically challenged with a high-fructose diet submitted to high-intensity interval training 2019 10.1016/j.jnutbio.2019.05.008 Inglês
A high-fish-oil diet prevents adiposity and modulates white adipose tissue inflammation pathways in mice 2015 10.1016/j.jnutbio.2015.04.002 Inglês
Revista: Molecular and Cellular Endocrinology
Título Anoordem crescente doi Idioma
Administration of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids may improve the remodeling and browning in subcutaneous white adipose tissue and thermogenic markers in brown adipose tissue in mice 2019 10.1016/j.mce.2018.12.003 Inglês
Revista: BIOMEDICINE & PHARMACOTHERAPY
Título Anoordem crescente doi Idioma
Metformin enhances mitochondrial biogenesis and thermogenesis in brown adipocytes of mice 2019 10.1016/j.biopha.2019.01.021 Inglês
Revista: PROSTAGLANDINS LEUKOTRIENES AND ESSENTIAL FATTY ACIDS
Título Anoordem crescente doi Idioma
Medium-chain triglyceride reinforce the hepatic damage caused by fructose intake in mice 2018 10.1016/j.plefa.2018.11.005 Português
Eicosapentaenoic acid (EPA) vs . Docosahexaenoic acid (DHA): Effects in epididymal white adipose tissue of mice fed a high-fructose diet 2017 10.1016/j.plefa.2017.07.004 Inglês
Revista: CLINICAL SCIENCE
Título Anoordem crescente doi Idioma
Modulation of the renin-angiotensin system in white adipose tissue and skeletal muscle: focus on exercise training 2018 10.1042/CS20180276 Inglês
Revista: JOURNAL OF APPLIED PHYSIOLOGY
Título Anoordem crescente doi Idioma
Treating fructose-induced metabolic changes in mice with high-intensity interval training: insights in the liver, white adipose tissue and skeletal muscle 2017 10.1152/japplphysiol.00154.2017 Inglês
Revista: ANNALS OF ANATOMY-ANATOMISCHER ANZEIGER
Título Anoordem crescente doi Idioma
Thermogenesis, fatty acid synthesis with oxidation, and inflammation in the brown adipose tissue of ob/ob (−/−) mice 2017 10.1016/j.aanat.2016.11.013 Inglês
Revista: HORMONE MOLECULAR BIOLOGY AND CLINICAL INVESTIGATION
Título Anoordem crescente doi Idioma
Browning of white adipose tissue: lessons from experimental models 2017 10.1515/hmbci-2016-0051 Português
Revista: Food & Function
Título Anoordem crescente doi Idioma
A rich medium-chain triacylglycerol diet benefits adiposity but has adverse effects on the markers of hepatic lipogenesis and beta-oxidation 2017 10.1039/c6fo01663d Inglês
Fish oil diet modulates epididymal and inguinal adipocyte metabolism in mice 2016 10.1039/C5FO00909J Inglês
Revista: Tissue & Cell
Título Anoordem crescente doi Idioma
Brown adipose tissue: updates in cellular and molecular biology 2016 10.1016/j.tice.2016.08.001 Português
Revista: European Journal of Nutrition (Print)
Título Anoordem crescente doi Idioma
Mice fed fish oil diet and upregulation of brown adipose tissue thermogenic markers 2016 10.1007/s00394-015-0834-0 Inglês
Revista: LIPIDS
Título Anoordem crescente doi Idioma
Effects of a Diet Rich in n-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Hepatic Lipogenesis and Beta-Oxidation in Mice 2014 10.1007/s11745-014-3892-9 Inglês
Revista: International Journal of Morphology (Online)
Título Anoordem crescente doi Idioma
Animal Models of Nutritional Induction of Type 2 Diabetes Mellitus 2014 10.4067/s0717-95022014000100046 Inglês
Revista: Plos One
Título Anoordem crescente doi Idioma
Peroxisome Proliferator-Activated Receptors-Alpha and Gamma Are Targets to Treat Offspring from Maternal Diet-Induced Obesity in Mice 2013 10.1371/journal.pone.0064258 Inglês
Fish Oil Has Beneficial Effects on Allergen-Induced Airway Inflammation and Hyperreactivity in Mice 2013 10.1371/journal.pone.0075059 Inglês