Livia de Almeida Alvarenga

Formada em nutrição pela Universidade Federal de Juiz de Fora-UFJF. Especialista em Nutrigenômica e Nutrigenética na Pratica Clínica pela Faculdade Unyleya. Mestre em Saúde e Nutrição pela Universidade Federal de Ouro Preto- UFOP, no Programa de Pós Graduação em Saúde e Nutrição, na linha de pesquisa Bioquímica e Fisiologia da Nutrição. Doutoranda do Programa de Pós graduação em Ciências Médicas-linha de pesquisa: Doenças Crônicas não Transmissíveis, pela Universidade Federal Fluminense, com período sanduíche de 6 meses na Wayne State University. Possuo experiência no tratamento de pacientes com doença renal crônica, diabetes, hipertensão, obesidade, cardiopatias. Além de experiência como professora universitária e pesquisa academica. Linha de pesquisa principal: inflamação e estresse oxidativo

Plataforma Lattes

É da imprensa e quer entrar em contato? Fale com a Assessoria de Imprensa da UFF

Publicações

Revista: Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria
Título Anoordem decrescente doi Idioma
Relato de Experiência: educação alimentar e nutricional com pacientes renais crônicos em hemodiálise 2016 10.12873/363nascimentoroberto Português
Efeitos a curto e longo prazos de ações de Educação Alimentar e Nutricional no perfil nutricional de pacientes em hemodiálise 2018 10.12873/383danelon Português
Revista: Jornal Brasileiro de Nefrologia
Título Anoordem decrescente doi Idioma
Nutritional profle of hemodialysis patients concerning treatment time 2017 10.5935/0101-2800.20170052 Inglês
Revista: HU REVISTA
Título Anoordem decrescente Idioma
Perfil clínico, nutricional e sociodemográfico de usuários do Centro Estadual de Atenção Especializada (CEAE) de Juiz de Fora, Minas Gerais 2017 Português
Pacientes em diálise peritoneal e em hemodiálise: Existe diferença em relação ao estado nutricional? 2017 Português
Revista: Journal of Functional Foods
Título Anoordem decrescente Idioma
Curcumin - A promising nutritional strategy for chronic kidney disease patients 2018 Inglês
Revista: Portuguese Journal of Nephrology and Hypertension
Título Anoordem decrescente Idioma
Nutritional assessment of patients with chronic kidney disease under treatment with peritoneal dialysis 2018 Inglês
Revista: Food & Function
Título Anoordem decrescente doi Idioma
Cranberries - potential benefits in patients with chronic kidney disease 2019 10.1039/c9fo00375d Inglês
Revista: Nutrients
Título Anoordem decrescente Idioma
Dietary Components That May Influence the Disturbed Gut Microbiota in Chronic Kidney Disease 2019 Inglês
Revista: Nutrition
Título Anoordem decrescente doi Idioma
To bee or not to bee? The bee extract propolis as a bioactive compound in the burden of lifestyle disease 2020 10.1016/j.nut.2020.111094 Inglês
Revista: Food Research International
Título Anoordem decrescente doi Idioma
Can nutritional interventions modulate the activation of the NLRP3 inflammasome in chronic kidney disease? 2020 10.1016/j.foodres.2020.109306 Inglês
Revista: EPMA Journal
Título Anoordem decrescente Idioma
Intestinal alkaline phosphatase modulation by food components: Predictive, preventive, and personalized strategies for novel treatment options in chronic kidney disease 2020 Inglês
Revista: CLINICAL NUTRITION
Título Anoordem decrescente doi Idioma
Impact of curcumin supplementation on expression of inflammatory transcription factors in hemodialysis patients: A pilot randomized, double-blind, controlled study 2020 10.1016/j.clnu.2020.03.007 Inglês
Reply letter- critical comments on the impact of curcumin supplementation on expression of inflammatory transcription factors in hemodialysis patients: A pilot randomized, double-blind, controlled study 2021 Inglês
From the distinctive smell to therapeutic effects: Garlic for patients with chronic kidney disease 2021 Português
Revista: Nutrition Reviews
Título Anoordem decrescente doi Idioma
Cruciferous vegetables: rationale for exploring potential salutary effects of sulforaphane-rich foods in patients with chronic kidney disease 2020 10.1093/nutrit/nuaa129 Inglês
Revista: INTERNATIONAL UROLOGY AND NEPHROLOGY
Título Anoordem decrescente doi Idioma
Can curcumin supplementation reduce plasma levels of gut-derived uremic toxins in hemodialysis patients? A pilot randomized, double-blind, controlled study 2021 10.1007/s11255-020-02760-z Inglês
Curcumin supplementation improves oxidative stress and inflammation biomarkers in patients undergoing hemodialysis: a secondary analysis of a randomized controlled trial 2022 10.1007/s11255-022-03182-9 Inglês
Revista: CLINICAL NUTRITION ESPEN
Título Anoordem decrescente Idioma
Effect of cranberry supplementation on toxins produced by the gut microbiota in chronic kidney disease patients: A pilot randomized placebo-controlled trial 2022 Inglês
Revista: Journal of Renal Nutrition
Título Anoordem decrescente Idioma
Can resveratrol supplementation reduce uremic toxins plasma levels from the gut microbiota in non-dialyzed chronic kidney disease patients? 2022 Inglês
Revista: BIOCHIMICA ET BIOPHYSICA ACTA-GENERAL SUBJECTS
Título Anoordem decrescente doi Idioma
Inhibiting BTB domain and CNC homolog 1 (Bach1) as an alternative to increase Nrf2 activation in chronic diseases 2022 10.1016/j.bbagen.2022.130129 Inglês